Historie

Kielegatse Brakskes
In december 1992 bespraken Pieter Brooijmans (destijds medewerker van Vertizontaal) en Ine van Merendonk (destijds voorzitster van de B.F.C.) de noodzaak om te werken aan verjonging van de Bredase Kapellen. Zij startten de Kielegatse Brakskes, een groep kinderen tussen de 8 en 12 jaar, spelend op allerlei instrumenten van hobo tot trompet en van dwarsfluit tot trombone. Deze eerste muzikantjes zijn ondertussen welbekend als Toeternietoe Breda. Op dezelfde manier ontstond in 1999, als tweede lichting van de Brakskes, TWORWELWA Breda. Toen zij op eigen benen stonden, is nog een nieuwe groep gestart, maar deze derde groep bestaat helaas niet meer.

Samen muziek maken!
Dat was het doel van de Kielegatse Brakskes. Tijdens de voorfeesten van carnaval, zoals het Blèèrfêêst, Oelefeest en de Kindermiddag van de B.C.V. Met carnaval zelf bij jeugdfeesten in diverse wijken, op scholen, met de Brakkensliert en het Brakkenbal in het Chassé Theater. Verder werd er ook gespeeld tijdens feesten van verenigingen en familieleden. Alles werd muzikaal opgeluisterd! In de opvolgende jaren werd steeds vaker deelgenomen aan kapellenfestivals en ging TWORWELWA ook eigen feesten organiseren.

Repetities
Van 1999 tot 2003 werden de repetities geleid door Piet van Dijk. In 2003 werd dit overgenomen door Jacques Doeland. Sinds 2011 is Engelbert Schoormans de repetitor van TWORWELWA. De repetitieruimte was eerst in Vertizontaal en na wat omzwervingen repeteert TWORWELWA nu in café Boerke Verschuren aan de Ginnekenmarkt.

Kleding
Bij de start van TWORWELWA droegen de muzikanten een blauwe overall met achterop het logo, in combinatie met een rode bodywarmer. In 2006 veranderde dit naar een rode broek met daarboven een blauwe polo, met daarop het TWORWELWA logo en een uniek rugnummer per muzikant. Tegenwoordig is de kleding nog in dezelfde kleuren, maar verder is een modernere eigen stijl ontwikkeld. Er zijn ook buitenjassen bij gekomen, gesponsord door café Boerke Verschuren.

Pieter
In 2018 is Pieter Brooijmans plotseling overleden. De leden van TWORWELWA zullen hem altijd dankbaar blijven voor alles wat hij gedaan heeft voor de band, maar vooral is er dankbaarheid voor wat iedereen persoonlijk van hem heeft geleerd.